20 September 2012

Tips:Macamana nak mula ajar anak mengaji

hello blog,
owh dapat amik gambar dorang mengaji sekali sekala je
setahun sekali je kot.
entry mengaji 2011 di sini
alang2 dah ada gambar dorang mengaji ni
meh aku kongsi tips
ceh tips la sangat,sekadar berkongsi,aku pon bukan expert sangat
biasa2 je
tapi boleh la untuk ajar anak2 mengaji
antara cara aku nak mula ajar anak mengaji:
*mula2 kan haziq kecik lagi,mana tahu muqaddam tu ape,aku just amik muqaddam dan rehal dan ajak dia mengaji.mula2 dia buat tak tahu je,tapi aku tetap mengaji,dalam seminggu jugak aku mengaji sorang2.lama2 dia akan ikut.sebenarnya nak memulakan anak mengaji ni yang paling susah(pd aku la) sebab dia kecik mana tahu ape kan.bila dia dah mula nak ikut tu dah senang la.
*bila time hazeera dah senang,sebab dia dah tengok abg dia mengaji,so dia follow je la
*bila dah start mengaji tu,step ke2 ialah istiqamah.iaitu berterusan,kalau boleh hari2 mesti mahu ngaji,sekejap je pon tak pe*tapi kadang2 ter miss jugak kan,kalau keluar ke,kalau aku period ke,kalau aku ada sikit malas ke.huh
*kalau style aku,aku tak suka paksa anak2 aku,biar dia suka mengaji secara semulajadi,kalau paksa tak best la dorang nak mengaji kan
*emm...ibubapa kena la mengaji,insyaAllah kalau anak2 tengok ibu bapa dorang mengaji,dorang pon akan ikut sekali.dorang akan rasa mengaji tu satu keperluan jugak,mcm solat dan makan.yela mengaji tu kan makanan rohani
emm..rasanya tu je kot tips tak seberapa daripada aku.huhu*malu lak nak tips2 bagai.haha
ok la jom layan gambar

orang nak amik gambar,haziq pon sibuk amik kamera dia

turn hazeera mengaji

mak oi luas betul mulut dia.huu

haziq pegang kamera

owh aku ajar anak ngaji style lama2
aku ajar alif ba ta,pas tu alif di atas a,alif bawah ee dan seterusnya
iqra' haziq belajar kat skola
*tapi kan cikgu dia kate haziq lancar baca iqra',dia ingat aku ada ajar iqra' kat umah.hee
tapi skrg aku ajar muqaddam dan iqra' la kat haziq,sebab haziq dah sampai iqra' mukasurat 18(huruf sambung2--->susah skit tuk budak 4 tahun kan)
hazeera pon baca muqaddam dan iqra' mukasurat 1

 
 http://my.churpchurp.com/mrsadam0102/share/churpchurp-invite http://www.kuasaforex.com.my/index.php?ref=Fida

2 comments:

zailamohamad said...

anak zaila si Haziq tu Alhamdulillah dah baca muqaddam dah..tapi susahnya nak suruh baca muqaddam skrg..macam2 alasan..nak mandilah nak makanlah..dia tunggu mama dia naik angin dulu baru nak baca..hehe

Husna pula jenis susah nak ingat, lepastu cepat menangis kalau orang marah..tahun depan memamng kami kena hantar genius aulad juga sebab kalau kat sekolah konpem dia takut & rajin nak mengaji:)

mrs adam said...

sama je jugak mcm haziq saya,kalau suruh mengaji dia nak tgk youtube la nak main game la,kena takutkan bgtau bapak dia baru dia nak ngaji.hee.hazeera plak terlebey rajin,tapi pelat pas tu tak bg org ajar,dia nak baca sendiri budget dah pandai.mcm2 kan kerenah anak2 ni.

Related Posts with Thumbnails

Photobook