30 April 2010

mama nak beli playmat

hai..huhhuhuu
otak menjadi tepu selama hampir dua hari kerana modem tm umah rosak!!!
adoi.seb baik lifetime garenti
nak beli playmat untuk hazeera..
haziq jangan jeles ok..
haziq nanti beli basikal..huhu
sekarang masih mencari2 playmat yg sesuai
beli yg murah je ok
yg mana yg sesuai ni?

~nampak macam lawa~


~pink pulak,nnt baby boy tak leh nak main~


~rambang mataku.huhu~


~yang mana satu daa~

emm...pas surf2 kat internet,kat littlewhiz.com macam murah je..emm...before next week hazeera dah ada playmat..yahoo...
tunggu la mana2 playmat pilihan mama and papa dia..
hehe..

nota kaki:nak beli cepat2 sebab kalau dia dah besar tak guna pun playmat tu.huhu

29 April 2010

ada apa dengan blackberry

hai..
hello..
yuhu..
hari ni konon2 nak g tindik telinga hazeera,tapi orang wah chan tu tak berani tindik daa..
emm tgh terfikir2 nak tindik di mana ya..
ada cadangan?
ke nak suh doktor yg inject dia tiap2 bulan tu tindik dia..
owh no idea..
ape2 pun hazeera nak full set yer papa..huhu
lalala..
best ke sunway piramid?huhu ber'dating' di sana bersama2 papa,haziq and hazeera amatla memenatkan
adoi..ini kerana ade 2 anak kecil ok..(sgt berbeza berbanding masa single)
alkisahnye konon2 nak beli blackberry..
tapi bila je masuk celcom cube tu dua2 anakku nangis buat hal..huhu(eh diorang macam tak suka blackberry je)hehehe..emm belek2 blackberry tu..adoi sangat black!gue dah le tak suka black.adoi..

*blackberry bold--->reject*
~seb baik mama tak beli ni~

aceceh..so mama dia pun fenin nak beli hp apa daa..untuk pengetahuan semua 5300 mama dia haziq dah baling..baling..dan baling sampai rosak..huhu..
so kenala beli hp baru..antara yg disurvey..

*blueberry csl--->memang tak nak*
~local brand made in china--->no no no~

*eTouch berry--->tgk iklan je*
~local brand--->murah no,leh caya ke~

*corby--->husband tak nak*
~samsung corby murah,tapi bagus ker?~

*LG--->tgk iklan murah*
~LG pun murah--->function?~

*omnia--->samsung je*
~samsung omnia antara yg lebeh 1k~

*acer--->establish phone ker?*
~acer android liquid~

ape benda alah la android liquid ni..tapi my mr ensiclopedia,android liquid ni pakai sel basah so lebey smooth..lebey kurang macam tu la..

*htc--->tak nak touch screen*
~htc touch screen mcm best je~

tapi gue macam tak pandai nak guna touch screen..macam lecey jer..emm..macam nak qwety pad jugak..
husband tanya nak yg macam mana?
emm..
1-qwerty pad
2-camera best--->nak snap pic anak2
3-gps--->perlu ke?
4-wifi--->guna ke?
5-3G--->dengan laki sendiri.huhu

actually bukan nak yg function2 bagai tu..sebab saya ber'internet' via stremyx di acer ni je..gps..laki aku dah terer klang valley ni..almaklum la logistic people..emm 3G pun just nak try test je..
so mama dia nak yg murah jer..tapi husband kate alah membeli menang memakai..dia suh pilih antara nokia atau sony ericson je..no yg murah2 tu..eh baik tau laki ku..huhu

*sony ericson--->no,no,no*
~sony ericson byk sliding je~

emm....sony ericson semua banyak sliding jer..tak nak la..(macam hp lama ku)..
so..ingat2 nak e63 je..colour merah..

*nokia e63--->merah lawa!*
~konon-konon nak yg ni la~

tapi kat nokia autorised dealer sunway piramid tu e63 is out of stock ok!lagipun kalo amik e63 tak de usb dalam original set dia.kena beli usb rm119..emm..
so...
setelah ditambah tolak..pusing2 sunway piramid..menyusu zeera depan kedai baju..haziq tido dalam stroller..before tido guling2 atas lantai depan kedai nokia sunway piramid..aceceh memang tul budak ni!
aku pun beli...taraa..

*e72--->the choice!*
~e72 grey colour free gps.euwh..~

masih lagi 'minggu orientasi' dengan e72 ni.huhu..mama tak nak bagi haziq pegang hp mama ok..(ayat menyesal)..lalalla..yeah yeah hp baru semangat baru..ewah2..aku ni..huhu..
emm e72 bukan yg latest tapi n900 yg latest bukan phone pilihan daa..bukan qwety pad

*n900--->bukan qwerty*
~drpd pembacaanku dia ni ala2 laptop!~

adoi..panjang sungguh entry pasal hp ni..huhu..
sekian..
terima kasih kerana membaca entry ini..buhbye

nota kaki:-thanks to google for da pictures
               -laptop ni bengong pas kena format semula!menci!
               -wayar stremyx ade patah skit kat connection,asik2 kena redial!tolongla!
               -apesal aku banyak merungut hari ni?adoi



28 April 2010

bila haziq ke klia

hai..hai.hai..
minggu yg busy..aceceh..(poyo)
hari isnin haziq & family(termasukla aku)g hotel empress(orientasi)mak ngahnya
al maklumla nak posting ke sarawak..
huh hantar mak ngahnya kejap je..tapi si haziq jakun itu telah menjerit2 'takut..takut..' semasa naik lif
adoi..huhu..
hari selasa plak haziq g klia sebab nak hantar mak ngahnya naik flight ke sarawak pulak
huh di klia,haziq buat macam klia dia aje..
adoi..
emm..al kisahnya semasa maknya nak beli air mineral sbb lum mkn Noriday masa hari tu..
mak nya pun bawala haziq
dah haziq telah grab..

~Thomas cool fan~


~apesal aku ni tak reti snap picture~


~bahagian tepi~


~apesal ni sampai rm19.90~


~mr adam tak tahu pun harga dia(rahsia)huhu~

sementara tunggu mak ngahnya beratur nak check in..haziq sokmo la menjerit..'mak na..na..mak na..(mak ngah..mak ngah)adoi..macam la adik aku sorang je yg dihantar..emm seramai 63orang guru dari semenanjung telah dihantar ke sarawak dan 44 guru dihantar ke sabah..acecehh mak ngah duk grand palace sementara nk tgu dpt sek mana.tahniah kpm.huhu.adik aku tu dpt sm paoh,kira2 3 jam dari kuching naik bus express.


27 April 2010

apa yang haziq lakukan setiap hari?

emmm...
hello..hello..hello..
salam dari saya..
mari kita lihat aktiviti haziq pada setiap hari..
*bangun,nangis,minum susu

*mandi

*main2/dengar cd lagu kanak2..

~boring la pagi2 tak dengar radio,baik haziq on~


~kalo lagu lembab2 hsziq tekan next~

sebenarnya aku tak ajar pun dia on off radio(radion ke ape?sebab ada radio,cd,vcd n dvd player in one) ni..tapi dia main tekan2 je..even tv pun dia tekan,suis pun sama.ada sekali tu suis kat Ipoh Station pun dia main.sabar je la..tekan next kat cd player tu pun dia main hentam tekan je..kadang2 tu dia ter'open' cd tu dan cepat2 lari ke aku sebab tiba2 ada cd keluar.haha..mintak2 radio tu tak rosak dah..tapi kalo rosak bole papa dia beli sony plak.ahaks.


~mama:haziq..pandang kamera mama nk amik gambar haziq,
haziq:ceh kena candid di kala wat onar plak,nak wat aduan kat papa la tu~

ok selepas bosan tekan2 radio,haziq pun sambung aktivitinya..iaitu...
*kaco adik dia..
kadang2 dia amik bantal,kadang2 dia sumbat puting,kadang2 dia paksa adik dia pegang teether..emm..


~kaco adik pun best gak~

hazeera yg masih kecik hanya terbaring..tapi sekarang dah meniarap..boleh pusing semua arah,utara selatan timur dan barat..tengah berlatih2 nak angkat badan..yahoo..cepat2 belajar merangkak lak..pas tu leh masukkan dia dalam walker..tak sabar!siap semalam telepon mak tanya dah leh masuk walker ke lum?haha..
sekian laporan dari ibu beranak dua

nota kaki:mana best?anak panggil kita mama ke ibu?

26 April 2010

mak ude di bandung

hai..
selamat berminggu baru..
hari isnin selalu malas g keje..huhu
tadi belek2 album kat acer ni rase nak download picture mak ude haziq dan hazeera a.k.a adik ketiga aku..aku ade 6 adik ok..5 pompuan 1 lelaki..banyak tu..(byk ke)
ni gambar dia g bandung awal tahun ni..
hadiah dari company tempat dia keje sebab prestasi keje baik..
kira bercuti free la..bawa duit nak shopping je..
aceceh..best la tu..

~mak ude haziq n hazeera tudung biru putih~

~geram tgk kedai ni~


~nak handbag satuuuuuuuuu~


saje je letak gambar diorang kat bandung tu...fokus kepada suasana kedai ok.hehe..sikit je gambar bandung adik aku ni..


~beg aku je yg g bandung ok~

adik aku ni g bandung banyak beli baju2 tuk family je..kira 1 family dapat baju dari bandung..souviner sikit2..dan makanan..


~antara baju2 dari bandung~


~baju haziq,hazeera n tudung aku~

adik aku ni byk belikan aku tudung dari bandung..sekarang ni pun ade yg tak pakai lagi..huhu..emm..cuba tgk accesorries tudung yg bunga warna ala2 meroon tu.adei macam mana nak pakai n gayakan la..adakah sesuai tuk ibu muda comel beranak dua ni.huhu..kardigen hazeera warna kuning tu kena tgu dia setahun lebey baru leh pakai..tapi canthek!!tq mak ude,lain kali belikan lagi.acecece..


~keychain2 kebanyakkan diambil oleh adik last dan kedua last~


~kereta mainan haziq~


~perhiasan ke mainan ni?~


~makanan~

aceceh..gambar barang2 yg dibeli di bandung di snap oleh aku di kala2 kedua2 anak aku tido..hehehe..banyak masa nampak?aku rasa nak combinekan banyak2 gambar,pas tu baru letak kat blog ni..tapi disebabkan kekangan(betul ke ejaan ni?)masa..nanti2 la try n error erk..huhu..hari ni haziq dan hazeera nak g hantar mak ngahnye ke hotel empress serdang(1 day oreientasi before  fly to sarawak).
okla..babai..

nota kaki:rasa aman bila anak2 tido.huhu

25 April 2010

mengapa begini...

hai salam pagi ahad,salam berhujung minggu,
selamat membaca blog..
aceceh ayat intro tak tahan macam dj radio/pengacara tv.huhu
ish aku tensi!!!mengapa begini..

~tgk anak panah tu~

ok...huhu..tu pun nak tension,ntah ape2!ok dari semalam aku nak buka farmville tak leh,siap tulis tak de internet connection lagi,hampeh tul farmville..masalahnye...kalo aku tak de tanam ape2 tak kisah sgt..aku ada tanam anggur dan cranberries..nnt rosak la tanaman aku tu...adoi..huhu...
hehe..adakah aku petani maya yg mengarut..kehkeh..kalo mak aku dgr aku cite pasal farmville dia bising coz kalo dia cite kebun kelapa sawit dia yg real bukan kebun bunga dan sayur khayalan macam aku ni..hehe..
whatever..
tak kisahlah..farmville sekadar suka2 je..ok abis pengaduan pasal farmville dalam blog ni
: :
: :
next pic pls..



hahaha..tengah gile print screen..ni laman web 1malaysia,dapat tahu sebab follow najib tun razak kat twitter..jom follow saya..nama kat twitter mrsadam0102.nak wat mrsadam je tapi dah ada org guna..huhu..ececeh macam sesi mempromote/marketing diri sendiri lak ye..eheh
: :
: :
next..

~hehe~

hahaha..saje je  letak selipar aku ni..hari ni kena basuh selipar ni..ke nak pakai buang..aceceh..sila basuh!haziq suka amik/larikan selipar aku ni kalo aku masuk toilet..ish budak ni..
adoi sakit belakang..sebab menunduk ke bawah BF hazeera sambil wat entry,sambil layan haziq gediks..dua2 nak atas riba aku..macam2..ape2 pun dua2 ni tgh dalam proses nak tido sekarang pas ni leh aku berfarmville,twittering,blogging,etc,sidai baju dan kemas bilik.
okla dah banyak aku mengarut ni..sekian terima kasih dari penulis blog..

nota kaki:

24 April 2010

bila baby menangis

hello..
hai semua..
apa khabar
apa kita buat kalo baby menangis?
emm...semalam telefon mak,pas tu mak cerita pasal ada orang kat feldaku tu anaknya baru meninggal,baby baru berusia dalam 12 hari,meninggal sebab tersedak minum susu ibu.mintak dijauhkan..a'uzubillah..
ok,apa kaitan baby meninggal tu dengan tajuk entry aku?macam ni..cerita ibu baby tu...baby dia menangis2 tak nak menyusu beberapa hari before meninggal..
tu la..kalo anak kecik ni,memang renyah nak jaga,jangan biar dia menangis lama2..aku penah baca tips nak diamkan anak kat majalah pa&ma,tapi tu versi majalah,ni aku tulis versi aku...mengikut pengalaman yg dialamilah..
tips nombor 1
kenalpasti punca baby anda menangis
kenapa anak aku menangis yek?cuba fikir..
*adakah dia lapar?dah cukup minum susu?(ni tuk baby bawah 6 bulan,fully BF)
*adakah dia tak selesa pampers/cdnya dah lencun?
*check perut--->kembung perut ke?
*check seluruh badan dan kwsn sekeliling--->ada semut /serangga lain gigit ke?
*ke dia nak didukung?dipeluk cium?
ok,ni antara gambar2 hazeera menangis:

~baru nak nangis~

~dah tension la tu~


~cepatla bagi susu~


~fasa antara nak nangis atau tido~

tips nombor 2
selesaikan masalah bergantung kepada punca anak anda menangis

antara perkara yg kita bole buat,
*kalau dia lapar---->bg minum susu--->gerenti diam dan terus tido
*kalo dia tak selesa--->tukar pampers/cd--->mesti diam punya pas tu
*kalo kembung perut--->urut pakai minyak yu yee/telon--->buang angin
*kalo ada semut--->buang semut /serangga lain tu
*kalo dia nak didukung dan dipeluk cium--->dukungla baby anda tu sampai penat pas tu pass kat suami anda pula.hehe

ok,sekarang aku nak cerita pulak pasal si hazeera yg nangis tak ingat dunia bulan lepas.nasib baik aku kat kg,so mak dan adik2 ade nak tolong...kalo aku sorang2 ngan haziq?nak wat macam mana tu?huhu..al-kisahnya si hazeera tak nak menyusu dari 3 petang..sampai kul 5ptg pun tak nak menyusu,bagi B ni dia xnak gak,paksa pun dia tak nak..perut dia nak dekat kembung tu sebab tak menyusu..adoi..dipujuk2...tak leh jugak..siap basuh muka kaki dan tgn pakai air yaasin pun xleh gak...so mak aku pun suh mintak air ngan tok imam sebelah umah tu...pas mintak air pun tak diam2 jugak..nangis nak dukung,tak nak menyusu..nangis dan nangis lagi..mak aku diamkan dia coz dia xnak ngan aku,aku baca yaasin..syat kursi,alfatihah,4 qul dah beribu kali baca...sampai kul 7ptg masih macam tu..sampai aku,mak aku dan adik2 tension...adoi!!!kira dari kul 5ptg sampai 7ptg tu memang hot la umah mak aku tu..kitorang sampai macam nak nangis,kesian kat hazeera tapi tak tahu nak buat apa.semua dah buat,salinkan baju n pampes bg dia selesa,urut perut..tapi masalah utama ialah dia tak nak menyusu(macam ada something kat B aku yg menyebabkan dia tak nak menyusu)..tu la kisahnya...last2 mak aku n aku tekad n paksa cara phyco nak bg dia menyusu iaitu dgn cara mak aku berdiri pegang dia dan aku berdiri menyusukan dia!!!bayangkan la betapa horrornya keadaan masa tu...adoi...
tu la cerita hazeera menangis,sejak tu mak aku membuat rules&regulation iaitu:
*tak boleh tinggalkan dia tido sorang2 dalam buai,mentang2 la auto..so someone kena ade di sisinya masa dia tido
*aku tak leh minum ais takut hazeera kembong perut
*letak penyapu bawah buai dia(tapi kat umah mak aku je la,kat umah sendiri aku tak letak,laki aku kate mengarut)
*lipat buai ke atas kalo tak guna--->takut ade makhluk halus tumpang
*baca ayat qursi,alfatihah,4 qul setiap kali dia nak tido
*bagi dia makan nestum dan susu ibu---.biar perut sentiasa kenyang

okla,panjang berjela entry aku hari ni...sekian...wassalam..

nota kaki:tu tips diamkan baby,kalo anak dah setahun lebih tipsnya bg je dia coklat/gula2 gerenti diam.hehe





23 April 2010

gaya haziq tido

hello..
hai semua..
aku dah semakin mereng
kedua2 anak aku semakin sukar dijaga
dua2 nak suh aku layan dia
dua2 nak duk atas riba aku
dua2 suh aku duduk je membelek diorang,tak payah wat keje lain
asal aku wat keje skit je,dua2 nak nangis
adoi.huh aku xnak la pasang bibik sbb tak privacy
lagipun aku ni jenis prejudis terhadap golongan bibik2 ni
tahu2 sajelah byk cerita dari media massa dan elektronik pasal keterukkan bibik2 ni
ok.no bibik,buat sendirik...lagipun tak nak aku orang lain yg masak tuk laki kesayangan aku tuh.huhu
ok hari ni aku nak download gambar2 haziq tido:


(1)
~baru lahir.hpj~

(2)
~dalam hari.julai 2008~

(3)
~masih baby.tak ingat bila~

(4)
~kat umah neneknya~

(5)
~macam zeera~

(6)
~masjid putrajaya~

(7)
~candid abis.~

(8)
~dah setahun lebey.2009~


(9)
~mama pemalas nak pakaikan baju~

(10)
~2010~

(11)
~aku yg letak gitar tu.huhu~

okla.hari ni byk tul gambar aku letak kat blog picisanku ni.ada byk lagi gmbr haziq tido.yg macam hazeera pun ade.tapi cukupla 11 keping ni jerk.adoi.aku semakin mereng.nak g masak..babai..

nota kaki:cepatla anak2 aku membesar.huhu
Related Posts with Thumbnails

Photobook