03 September 2012

Mari guna Dropbox

hello blog,
aku dah lama nak tulis pasal Dropbox ni
tapi asik je la bertangguh kan
jom,sape yang dah tahu dan dah ada dropbox tak perlu baca entry ni.haha
ni aku nak bgtau pada sape2 yang tak tahu je
ke semua dah tahu ek?huhu



emel dr dropbox

ni la dropbox,tempat kita simpan segala mak nenek file dan folder
gunanya ialah kita boleh share folder tu ngan computer yang lain jugak
contoh kan,kalau ko ada 1 folder kerja/asgnment/research/proposal/etc kat tempat kerja
pas tu nak buat keje tu jugak kat umah
tak payah save kat thumbdrive,save kat folder dropbox je
nanti boleh bukak kat umah jugak
tapi kena ada line internet la kan
eh korang faham ke apa yang cuba daku terangkan?huhu
macam aku kan dulu2 aku buat asgnment kat netbook je,pas tu kdg2 gaduh ngan haziq sebab dia nak guna netbook tak nak guna laptop
tapi dengan adanya dropbox ni kan senang,aku save asgnment kat dropbox.so kalau haziq nak guna netbook aku leh guna laptop sebab dua2 ada file asgnment aku tu
lps tu aku guna gak kalau transfer gambar.dulu2 aku masukkan gambar kat netbook pas tu masukkan kat laptop plak,(2kali cucuk usb)tapi skrg aku just masukkan kat netbook(1 kali cucuk usb),pas tu letak kat dropbox,lepas tu boleh la transfer ke laptop
tapi ada tapinya
dropbox free space ni 3.0GB je
kalau nak lebih boleh upgrade(kena byr) atau invite la kekwn
kalau 1 kwn download dropbox,dpt 500MB free space.
emm..kalau aku gambar2 aku letak kat dropbox untuk transfer je,bukan simpan permanent la
owh aku tahu dropbox ni dari sorang blogger yang tgh wat phd
dia guna untuk save tesis dia la kot
pas tu kan aku ada terbaca status fb senior aku,dia tgh sambung master
netbook dia kena curi,tapi dia kate selamat research n proposal dah save kat dropbox
sebab walaupon netbook dia kena curi,folder research n proposal tu masih boleh dibuka pakai pc/laptop/netbook lain
emm...bab2 security dropbox ni aku tak tahu nak komen/tulis mcm mana.haha
ala think positif je la,insyaAllah selamat.even kat email pon tak tahu jugak selamat ke tak kan
kalau kat thumbdrive pon tak tahu jugak selamat ke tak
eh tapi janganla download dropbox kat pc awam ye
kang tak pasal semua orang boleh access folder ko.huhu
ape2 pon kalau nak pakai dropbox ni,baca la t&c dan fahamkan betul2 ye
owh aku dan bebel panjang
jom daftar dropbox untuk menyenangkan kerja
sekian




 


http://my.churpchurp.com/mrsadam0102/share/churpchurp-invite
http://www.kuasaforex.com.my/index.php?ref=Fida

6 comments:

Mia Liana said...

kak mia baru tahu pasal ni... huhuhu guna pendrive je

Nurmujahidah Ismail said...

rasa macam best je,, tapi,, selamat ke kak file kita kalau save guna tenet ni?

mrs adam said...

kak mia,
saya pon baru tahu jugak.hehe.kalau pendrive kdg2 lupe letak mana.haha

mrs adam said...

muja,
tu la kan dik,akak pon tak tahu nak komen pasal selamat ke tak guna2 website2 ni.heee

Eca Dwinky Asha said...

wah..baru nak tahu...tpi org lain boleh ke tgk file kita tu?.hehehe.

mrs adam said...

Eca,
kalau kita share laptop ngan org lain dia bole la tgk folder kita tu.tapi kalau laptop sendiri tak bole la

Related Posts with Thumbnails

Photobook