31 January 2011

>>Cara potty training

hello blog
ni nak tulis cara potty training
cara yang digunakan olehku
aku tak de la baca buku omputih khas yg tulis cara potty training ni
dush>>>malas baca buku
so aku buat je cara biasa je
mula2...
1-kenalkan anak dengan potty training tu,beli yang Anakku je
tujuan beli ni bukan nak suh dia berak kencing dalam tu
just nak bagitau dia fungsi poty trainer ni,bagitau dia "haziq dah besar,kena kencing dalam toilet"
pas tu dia leh la pura2 berak or kencing .huhuhu



2-pas tu bermulalah latihan...adoi awal2 tu sangat susah nak suh dia kencing dalam toilet
macam tak keluar je air kenc dia tu.huhu
-sentiasa bgtau dia kena kencing kat toilet
-dah besar,kena g toilet
-awal tu biasalah terlepas--->cuci---.ulang2 sampai aku yang bosan.huhu
-usaha usaha lagi
-bebel2 bagitau dia lagi dan lagi sebab nak maklumat tu lekat kat brain dia.huhu
-puji dia sentiasa bila berjaya kenc kat toilet
-galak dan puji lagi dan lagi....

3-yahoooo.dah berjaya!amik masa lebih kurang sebulan lebeh
-perlu kerjasama semua ahli keluarga
-ibu/penjaga perlu rajin
-dan sabar
*kalau cuaca mendung,tak sesuai berlatih,pakaikan pampers/CD je
*kalau ibu malas pun terus pakaikan pampers/CD

sekian penceritaan sayerrrr,



nota kaki:tapi tido siang ,malam dan keluar masih berCD/pampers jugak

No comments:

Related Posts with Thumbnails

Photobook