13 May 2012

Sumber Collagen Semulajadi

hello blog,
ini entry sesaje
sebenarnya nak tulis nota sendiri tuk diri sendiri
tapi aku terus taip draft post ni
so begini,kisah collagen owh dalam bm kolagen ye collagen tu bi *tetibe
ok collagen ni kan tgh al glamer la sgt,mahu diminum oleh perempuan2 yang mahu cantik dan muda
eh termasuk la aku.huhu
eh aku tak penah makan collagen yang mahal2 tu.
aku penah beli yang minuman kopi pracampur ada collagen dalam dia iaitu yang paling glamorous CCPP dan Pearl Cafe Power Root
owh aku minum CCPP tu 20paket je,biasa2 je tak de pun la macam testimoni2 mabeles CCPP tu
so aku rasa tak berbaloi beli,so kita minum je yang lebih murah iaitu Pearl Cafe je,rasa dia sama je mcm CCPP tu.hakhak
so kita beli minuman berkolagen di tesco/mydin saje.lalala
eh tapi jom kita kumpul2 mallumat pasal collagen ni
alkisah dulu2 aku kenal kolagen ni semasa blaja biochem 1st year dental ukm tu ha
eh harus la kenal kolagen dgn structur2 dan type skali*harus la dah tak ingat sejurus pass biochem.huhu
so lupakan kolagen akademik ituu,ni kita kenal kolagen utk kecantikan.eh dua2 pun sama,kolagen jugak
cuma yang kenal kolagen sbb blaja biokimia adalah tak sama dgn mengenal kolagen nak nak cantik.hakhak*paham ke tak ape aku mengarut ni.huhu
eh jap sebelum aku tulis sumber kolagen semulajadi,meh aku nak tulis produk2 collagen yang aku terjumpa di iklan2 semerata internet/paper/tv

*CCPP
*Collagen Dust
*ENVY The Premium Collagen
*Doter Lily ABM Collagen
*FirmUp Collagen
*Soy Collagen
*Blueberry Collagen Drink Chantique
*NH Colla Plus
*Minuman Collagen Total Image
*TomatoCollagen

***owh sudah2 terlalu byk,penat nak tulis.hakhak.so senarai atas tu yang pendek je,ada byk lagi produk2 collagen yang aku tak tulis
owh mari kita catat sumber collagen semulajadi lak,sumber kolagen ni aku google,aku catat ikut ape yang aku paham.so tak tahu la betul ke tak ye.**ini hanya catatan aku saje

**Vit  C (limau,lemon,strawbery dll)--->sumber penghasilan kolagen secara semulajadi
**Brocolli
**Tomato
**Proline dan Lysine(daging tanpa lemak,ayam,ikan,gandum,putih telur)--->asid amino utk hasilkan kolagen(ha dah masuk skit biokim da.huhu)
**Taugeh
**Lada merah dan hijau
**sumber  Hyaluronic acid(produk soya,sweet potato,avocado,mango)--->tingkatkan fungsi kolagen

emm kesimpulan dari sini,aku plan makan tomato hari2,satu slice sapu muka,satu slice makan.*ni awal2,pas tu makan separuh biji lak,pas tu leh la makan sebiji sehari lak.aceceh berangan tak hengat.setakat ni mkn 1 slice je sehari.huhu*tu pun kekadang ter'miss.adoi
brocolli mmg selalu ada di rumah.dah anak2 aku suka brokoli.so kita kekalkan selalu mkn brokoli tu.sapu putih telur setiap kali masak telur.hakhak.so pepagi ke tghari ke mlm ke bila2 aku grg telur/msk telur boleh la sapu putih telur baki2 tu ke muka.emm nak beli kolagen puluh2 hengget sekotak tu tak lagi la.bukan ape,tak tahu ntah betul ke tidak berkesannya,ada jugak orang kate kolagen tak semestinya bagus,contoh Ag-Factor kate dia lagi bagus dari kolagen.huhu.aku minum Power Root Pearl Cafe,Extra Virgin Olive Oil dan madu asli jer.owh Pearl Cafe tu ada secoet(sgt skit) kolagen.huhu

bawah ni aku kopipes dari sini

Tahukah anda dari mana sumber kolagen dalam suplemen yang ada di pasaran??
1) Daripada bovine (lembu) – diternak secara tertutup contohnya di Australia dan New Zealand
2) Daripada babi (porcine origin)
3) Daripada haiwan laut – contohnya ikan dan gamat
4) Daripada tumbuhan – contohnya kacang soya
5) Daripada Yak – produk dari China
6) Daripada manusia – plasenta, janin yang digugurkan dan ada cerita dari banduan yang ditembak mati!
Oleh itu, pastikan kolagen yang anda makan/gunakan itu dari sumber yang halal.

ok sekian nota ringkas saya,

sumber1
sumber2



nota kaki:Suntikan kolagen?kolagen dalam skincare?owh ni aku lum mendalami lagi.hakhak

peringatan:ni nota aku sesaje.pendapat aku je.so mana2 penjual kolagen jgn emo kalau baca.hakhak

p/s:eh kalau sape2 nak bagi sample minuman kolagen free,kecil tapak tangan,padang golf saya tadahkan.sekian

3 comments:

pembekal mutiara said...

Saya pun suka minum cologen,tapi nh colla plus yang berkesan,saya minum sebotol.suda nampak perubahan,kulit nampak lebih muda,tapi saya memang tidak mengalami masalah kulit.kalau mcm minuman collogen yang campur kopi,memang tak berkesan.saya bukan penjual cologen hehe,saja kongsi..

mrs adam said...

pembekal mutiara,
hehe.thanks for comment and sharing

RASMA TRADING said...

yang terhangat sekarang ni sumber kolagen asli adalah dari rumpai laut... http://rasmatrading.blogspot.com

Related Posts with Thumbnails

Photobook